Dziś jest: piątek, 06 czerwca 2025 Imieniny: Laury, Laurentego, Nory

„Rajcula warzy” - kulinarny monodram komediowy po śląsku.

„Rajcula warzy” - kulinarny monodram komediowy po śląsku.

*/ ?>

 

Opowiada o czasach, kiedy Ślązaczki siedziały w kuchniach i gotowały obiady dla swojej rodziny: dla męża, który zmęczony wracał z szychty, i dla gromadki głodnych potomków bawiących się na placu przy klopsztandze. Przy tym rajcowały, czyli dużo gadały z innymi rajculami. O sobie, swoich rodzinach, jedzeniu i codziennym życiu. Przepisy na tradycyjne śląskie dania i prawdziwe historie zasłyszane od babci i jej sąsiadek zebrała i zapisała w formie jednoaktówki Alina Moś-Kerger, ta sama, która z powodzeniem zrealizowała muzyczny monodram „Karin Stanek” wystawiony w ubiegłym w również w Sokolni.

   Ze sceny padną więc przepisy m.in. na żur żyniaty doprawiony afrodyzjakami, oberiba, karminadle, kreple i krupnioki. Można wziąć notes, długopis i notować. W trakcie gotowania śląska rajcula opowie siedem różnych opowieści związanych z jedzeniem i przeszłością Górnego Śląska. W tytułową postać wcieli się Joanna Wawrzyńska, absolwentka Studium Aktorskiego przy Teatrze Śląskim w Katowicach. Współproducentem przedstawienia jest Instytucja Kultury Katowice-Miasto Ogrodów, a partnerami portal Gryfnie.pl i Muzeum Górnośląskie w Bytomiu.

 

Data rozpoczęcia: 26 kwietnia 2015 od godz. 18:00
Data zakończenia: 26 kwietnia 2015 do godz. 19:00